Your Nav Bar Here

30.5.15

Vietnamesisk glasnudelsalat med marineret oksekød

Jeg har for nylig været på studietur til Berlin, hvor jeg aldrig har været før. Der blev jeg introduceret til det vidunderlige vietnamesiske køkken. De har bl.a. denne dejlige ret, som jeg blev nødt til at prøve at genskabe, da jeg kom hjem. Det var første gang jeg prøvede shiratakinudlerne, men jeg synes faktisk de fungerede ganske udmærket i denne ret, især med saucen over. Jeg synes det er virkelig lækkert med noget lidt anderledes på menuen herhjemme, og denne har masser af smag og dejlig styrke fra ingefær, citrongræs og chili.


Vietnamesisk glasnudelsalat med marineret oksekød
3 pers.
 

Kød:
ca. 300 g flankesteak

4 spsk smagsneutral olie
2 spsk soya
2 tsk fishsauce
2 tsk sukrin gold
1 fed hvidløg
1 spsk finthakket citrongræs
1 spsk finthakket ingefær
1 frisk rød chili

Sauce:
5 spsk fishsauce
2 spsk hvidvinseddike
4 spsk vand
4 spsk sukrin gold
saften af 1 lime
2 fed hvidløg
1 spsk finthakket ingefær
1 frisk rød chili

Salat:
400 g shiratakinudler (jeg brugte mærket diet noodles)
1 hoved hjertesalat
1/4 rødkål
1/2 agurk
Peanuts
Ristede løg

Først forberedes marinaden til kødet. Hvidløg og chili hakkes helt fint, og alle ingredienserne blandes sammen. Kødet skæres i tynde wokstrimler og gnides nu grundigt ind i marinaden. Lad nu kødet stå på køl i marinaden i mindst ½ time.

Imens laves saucen og salaten gøres klar. Hvidløg og chili hakkes helt fint og blandes med resten af ingredienserne. Saucen sættes nu på køl til det skal serveres. Nudlerne skylles grundigt i en si (obs: de kan lugte rigtig grimt før de bliver skyllet, men de smager ikke rigtig af noget). De puttes nu i kogende vand et par minutter. Salaten skylles grundigt og skæres i en cm brede strimler. Rødkålen skæres i helt tynde skiver, evt. på et mandolinjern. Agurken skæres i tynde stave af ca. 1/4 x 4 cm.

Når kødet har trukket i marinaden varmes en wok op til høj varme. Kødet lynsteges nu af to omgange. Pas på der ikke kommer for meget marinade med, og at du ikke steger for meget kød på en gang, ellers kommer det hurtigt til at koge i stedet for at stege.

Nu er alle elementer klar, og skal blot samles. Start med nudlerne i bunden af en stor dyb tallerken. Oven på kommer du salat, kål, agurk og kødet. Slut af med at drysse med peanuts og ristede løg (de ristede løg er lidt en smagssag, og noget man skal vænne sig til i denne sammenhæng, men de hører til i den traditionelle vietnamesiske ret). Ved bordet blandes det hele sammen og dryppes med saucen, mængde efter smag. Hvis dine dybe tallerkner (som mine) ikke er så store, kan det hele blandes i en stor skål og så puttes på tallerknen. Gem så evt. peanuts og ristede løg til pynt til sidst.


23.4.15

Fiskefilet paneret i pofiber

Jeg prøver jo at indføre noget mere fisk herhjemme. Det er ikke altid lige nemt, medmindre det da lige er fiskefileter eller -frikadeller. Derfor har jeg kastet mig ud i en fiskefilet paneret i pofiber, hvilket faktisk blev overraskende godt. Pas dog på de ikke brænder på ved for høj varme, hvor de stadig risikerer at være rå i midten.


Fiskefileter
Rødspættefileter
Pofiber
Salt og peber
1-2 Æg
Smør til stegning

Smørret smeltes på en pande ved rimelig høj varme. Imens gøres to dybe tallerkener klar; én med pisket æg, én med pofiber. Fileterne vendes nu først i pofiberet, derefter ægget og til sidst pofiber igen, og så over på panden. Panden skal have rimelig høj varme til at starte med, men sørg for hurtigt at få skruet ned, så de som sagt ikke brænder på. Når alle fileterne er paneret skal de bare steges til de er gyldne på begge sider, ca. et par minutter på hver. Vend først når den første side er gylden, i stedet for at vende mange gange.

Her har jeg serveret med broccolifritter (mmm!), mayonnaise og citron på fisken.

21.4.15

Stegt flæsk med broccolifritter og persillesovs

Stegt flæsk er da bare den ultimative LCHF-ret! Lækkert fedt kød med noget dejligt grønsagstilbehør og en god fløde-persillesovs. Her har jeg serveret retten med broccolifritter, som er mit favorittilbehør for tiden, og så er de desuden også vildt gode til at suge en masse dejlig sovs!


Flæsk
1 pk stegeflæsk

Jeg synes mange opskrifter jeg ser på stegt flæsk, siger at flæsken skal have op omkring ½ time i ovnen. Det synes jeg dog er for meget, da det så bliver helt hårdt, men hold selv øje med hvornår du synes det er klar. Det skal gerne blive lidt brunt, men vær opmærksom på at det "stivner" ligesom bacon når det køler lidt.

Bank stegeflæsket fladt og læg det på en rist. Sæt det i en ovn ved 200 grader varmluft, med en bradepande under, til at opsamle fedtet. Jeg gav det omkring 15-20 min, hvor jeg vendte det et par gange undervejs.

Broccolifritter
1 broccoli
Olivenolie
Salt og peber

Broccolien vaskes og skæres i lange stænger. De vendes i olie, salt og peber og fordeles på en bradepande. Den kan sagtens sættes i ovnen sammen med stegeflæsket, så længe det er på varmluft. Broccolien skal også have omkring 15-20 min.

Persillesovs
En klat smør
4 dl fløde
Salt og peber
½ dusk finthakket persille

Sovsen laves ved at smelte lidt smør på en pande, hælde fløden på og så bare forsigtigt koge den ind, mens du hele tiden sørger for at røre rundt, så det ikke brænder på. Når sovsen er tilpas tyk tilføjes persillen og den smages til med salt og peber.

19.4.15

Ostepizza med chorizo, rucola og parmesan

Det her er endnu en i min lange rejse mod den perfekte LCHF-pizza. Bunden var ganske udmærket, lidt tykkere end nogle andre bunde jeg har lavet, og så var den rigtig lækker i smagen. Desuden var den vildt let at lave, da der ikke skal smeltes eller kværnes noget som helst før den laves. Det der dog virkelig gør den her pizza til ren luksus, er det friske fyld ovenpå den bagte pizza. Perfekt til en hyggelig aften for to, hvad end det så er en god veninde, en sød kæreste eller ens mor. Sidstnævnte lavede jeg denne pizza til for nylig :)


Ostepizza med chorizo, rucola og parmesan:
Dej:
1 ps mozzarella
4 æg
1 dl pofiber
½ tsk salt
½ tsk oregano

Bagt fyld:
1 lille dåse tomatpuré
1 stor klump frisk mozzarella
6 store tynde skiver chorizo eller parmaskinke

Frisk fyld:
1 bakke rucola
1 håndfuld små tomater
Frisk parmesan

Ingredienserne til dejen blandes grundigt sammen i en skål og bredes ud på en bradepande beklædt med bagepapir. Denne sættes nu i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min. Derefter tages bunden ud og smøres med tomatpuré. Den friske mozzarella skæres i tynde skiver og fordeles over bunden, du kan evt. spæde op med lidt revet ost, hvis du synes der skal mere til. Øverst lægges de store skiver chorizo eller parmaskinke. Pizzaen får nu endnu 10 min. i ovnen.

Imens gøres fyldet klar. Rucolaen skylles grundigt, tomaterne skæres i halve og den friske parmesan skæres i tynde flager på et mandolinjern. Når pizzaen er færdig i ovnen fordeles rucola, tomater og parmesan på toppen, og så er den klar til servering. Den smager i øvrigt også glimrende kold dagen efter.

Laksefad

Her på det sidste har jeg prøvet at lokke noget mere fisk i min kæreste. Det er altså ikke nogen nem sag! Han synes dog rigtig godt om dette fad, hvor laksen er godt blandet med grønsager og sovs, så det ikke bare er ét stort stykke fisk. Jeg som elsker laks synes også det var vildt lækkert, så det kommer helt sikkert snart på bordet igen, fordi det både er lækkert og let og hurtigt at lave.


Laksefad
2 pers.

2 laksefileter
2 tynde porrer
1 peberfrugt
½ squash
1 håndfuld små tomater
Olivenolie
Citron
Salt og peber
2 dl creme fraiche
1 dl hvidvin

Grønsagerne steges ved hård varme i olivenolie. Laksen frigøres for skindet og deles i mindre stykker. Den lægges nu i et lille ildfast fad og overhældes med citronsaft, salt og peber. Når grønsagerne er let stegte lægges de over laksen. Creme fraiche, hvidvin, salt og peber piskes sammen og hældes over grønsagerne, bland det gerne lidt med fyldet.

Fadet sættes i ovnen ved 200 grader varmluft i 20 minutter og serveres bare varmt og lækkert som det er, eller evt. med blomkålsris, hvis man er til det.

21.2.15

Marokkansk gryderet med kylling

Denne ret så jeg faktisk en dag i Go' appetit på TV2. Jeg har dog ikke rigtig gået efter deres opskrift, bare nogenlunde hvad jeg kunne huske, og hvad jeg selv synes var lækkert.


Marokkansk gryderet:
2 kyllingebrystfileter
1 løg
1 chili
2 fed hvidløg
Olie
Cayennepeber
2 tsk paprika
2 tsk karry
2 tsk spidskommen
2 tsk ingefærpulver
1 dåse hakkede tomater
1 karton purerede tomater (næste gang tror jeg, jeg vil bruge endnu en dåse hakkede tomater i stedet)
1 lille dåse tomatpuré
1 squash
½ aubergine
½ lime
1 dl creme fraiche
salt og peber

Hak chili og hvidløg fint. Skær grønsagerne i grove stykker. Skær ligeledes kyllingen i store stykker. Steg nu løg, hvidløg, chili, kylling og krydderier i olien. Når kyllingen er brunet af tilføjes resten af ingredienserne og det hele får lov at simre et kvarters tid. 

Smag til og server med en lækker salat eller andet grønt.

31.1.15

Fyldt kalkunbryst

Denne ret serverede jeg for nyligt, da vi havde et vennepar på besøg. Den blev super lækker, men da kalkun godt kan være lidt tørt er det en god idé at servere den med en lækker sovs til. 


Fyldt/farseret kalkunbryst
1 kalkunbryst (ca 900 g)
300 g hk kalv/flæsk
1 lille løg
1 peberfrugt (jeg brugte en halv rød og en halv gul)
3 spsk rød pesto
1 æg
1/2 dl fløde
Salt og peber
1 pk bacon

Løget rives, og peberfrugten hakkes helt fint. Farsen røres nu af kalv/flæsk, løg, peberfrugt, pesto, æg, fløde, salt og peber. Kalkunbrystet skæres nu forsigtigt ned i midten, og ud i siderne, så der bliver plads til farsen (se evt. nedenstående billede). Farsen fyldes nu i brystet og baconen rulles rimelig stramt omkring, så farsen holdes på plads. Stegen får nu 1 t og 20 min ved 200 grader (ikke varmluft).

Server evt. med en god salat, ovn- eller pandestegt broccoli og en pandesovs.

29.1.15

LCHF-pølsehorn

Pølsehorn er altså virkelig bare lækre! Og så er det en praktisk lækker ting til madpakken. Jeg er også sikker på de kan fryses ned, så er der hurtig og lækker mad i en snæver vending. Det krævede lige et par forsøg at få dem gode, men jeg synes faktisk det er et ganske glimrende resultat.

 
LCHF-pølsehorn
16 stk

140 g mozzarella
1 æg
1½ dl pofiber
½ tsk bagepulver
8 pølser

Osten smeltes ca. 1 minut i mikroovnen. Når det er kølet let af blandes æg, pofiber og bagepulver i. Der skal så meget pofiber i, at dejen ikke klistrer til fingrene. Når det er blandet grundigt sammen deles dejen i to. Hver del rulles ud mellem to stykker bagepapir i en cirkel, ca. 20 cm i diameter. Hver cirkel skæres nu i 8 trekanter (over på midten, så på den modsatte led, og så på tværs begge veje).

Pølserne skæres nu over på midten, og rulles ind i dejen, start på den brede ende, og rul mod den smalle. Læg dem nu på en bagepladen beklædt med bagepapir og bag ca. 10-15 min. ved 175 grader varmluft.

26.1.15

Spinat-tilbehør

Dette tilbehør er ikke specielt pænt at se på, men det smager til gengæld virkelig godt, og passer til det meste kød. Her har jeg serveret det til et lækkert fyldt kyllingebryst. 


Spinat-tilbehør:
1 stort rødløg
2 spsk olivenolie
130 g friske tomater
1 ds hk tomater
2 spsk tomatpuré (1 lille ds)
1/2 peberfrugt
1/2 broccoli
6 håndfulde løsfrossen spinat
1 1/2 tsk spidskommen
2 tsk oregano
2 tsk basilikum
1/4 tsk kanel
1/4 tsk cayennepeber
Salt og peber
1/2 dl creme fraiche
1 dl vand

Løg klares i olien, tomat tilsættes, derefter peberfrugt, broccoli, spinat og krydderier. Lad det nu koge ca. 1/2 time. Til sidst tilsættes creme fraiche, og der fortyndes evt. med vand.

24.1.15

LCHF-Pasta med pesto

Denne opskrift har floreret på én af de mange LCHF-grupper på facebook. Så det skulle naturligvis også prøves af! Jeg synes faktisk det var overraskende lækkert, og så havde jeg noget min dejlige pesto kunne hænge fast ved - pastaen er nemlig ret smagsneutral, så smagen kommer først af det du serverer den med.


Pasta
1 portion
 
115 g revet mozzarella
1 æggeblomme

Smelt osten i mikroovnen ca. 1½ minut. Lad det køle kort af, før æggeblommen vendes godt i. Rul det tyndt ud mellem to stykker bagepapir. Det skæres nu i passende strimler, ca. 1 cm brede. Det lægges nu til tørre i køleskab mindst 2 timer.

Før servering koges det et minut, og overhældes derefter med koldt vand. Det gør, at det ikke klumper sammen. Hvis du vil bruge det til noget varmt kan det evt. kort varmes op igen, eller bare varmes af sovsen du putter på.


Pesto
ca. 1½ dl


1 bøtte basilikum
40 g parmesan
40 g pinjekerner
3/4 dl olivenolie
1 spsk citronsaft
Salt

Det hele blendes ganske simpelt. Serveres med det samme eller gemmes i tætsluttende bøtte, med olivenolie hældt over toppen, det forlænger holdbarheden.

11.1.15

Nytårsforret

Vi holdt et stille og roligt, hyggeligt nytår med et vennepar. Så vi havde sørget for super lækker mad. Forretten var denne succesoplevelse; lakseroulade med spinat. Til hovedret fik vi roastbeef, ligesom sidste år, min gode rødvinssovs, hasselbachkartofler (til de andre), og bønner rullet i bacon. Til dessert fik vi verdens bedste cheesecake, som altid er et hit, og som en ekstra bonus var der ekstra til 1. januar!
Lakseroulade med spinat:
4 pers til forret

300 g frossen spinat
3 æg, delt i blommer og hvider
½ dl fløde
100 g flødeost
2 spsk creme fraiche
½ citron
salt og peber
200 g røget laks
frisk dild

Til servering:
blandet salat
rejer
dilddressing rørt af creme fraiche, dild, salt og peber

Spinaten tages ud og drypper af i en si. Når den er helt tøet hakkes den evt. i lidt mindre stykker, og blandes så med æggeblommer, fløde, salt og peber.

Æggehviderne piskes i en skål for sig, og vendes så i spinatblandingen. Det bredes nu ud på en bageplade med bagepapir og bages i ovnen ca. et kvarter ved 200 grader. Når den er bagt færdig, er den let gylden. Vend den nu ud på hovedet på en ren overflade og lad den køle af.

I mellemtiden laves fyldet. Bland flødeost, creme fraiche, citron, salt og peber. Det fordeles nu på hele bunden. Fordel laksen på hele bunden, bortset fra et par cm hvor den skal lukkes. Fordel nu dilden jævnt, og rul det sammen så tæt som muligt, uden det knækker. Pak nu rullen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i hvert fald en times tid.

Skær nu rullen ud i ca. 2 cm. tykke skiver og anret på blandet salat. Put lidt rejer på toppen, og læg klatter af dressingen omkring.

Tip: vi havde én til middag, som ikke bryder sig om fisk. Derfor havde jeg lavet en fjerdedel, som jeg kun smurte med flødeost, og fyldte med skiver af en lækker skinke. Det fungerede også rigtig godt!