Your Nav Bar Here

21.2.14

Butter chicken

Kæresten og jeg er tossede med indisk mad, hvor butter chicken er vores klare favorit. Derfor har jeg længe haft lyst til at give mig i kast med at lave det selv. Det har dog krævet en del forberedelse og research af forskellige opskrifter, før jeg var helt sikker på hvordan den skulle laves. Jeg synes resultatet blev særdeles godt. Retten er lidt tidskrævende at lave, til gengæld er den det hele værd. Min udgave blev med lidt styrke og bid, men det kan man variere som man har lyst gennem type og mængde af chili og krydderier. Her har jeg serveret retten med blomkålsris på panden, naan-oopsies og en raita dressing. I min udgave har jeg brugt 900 g kylling, men jeg synes der var for lidt sovs til mængden, derfor bliver opskriften på 700 g.


Butter chicken
ca. 4 pers 

700 g kyllingeinderfilet
50 g smeltet smør (til pensling)

Marinade 1:
2 spsk citron
1 tsk stødt chili 
et nip salt

Marinade 2:
200 g græsk yoghurt
4 fed hvidløg, lavet til mos (ca 1 spsk)
3 cm ingefær, lavet til mos (ca 1 spsk)
1½ spsk koldpresset rapsolie
½ tsk gurkemeje
1 tsk paprika
1½ tsk garam masala

Sovs:
50 g smør
½ tsk koriander
½ tsk spidskommen
½ tsk cayennepeber
2 tsk paprika
½ løg
4 fed hvidløg
3 cm ingefær
2 friske chili (jeg brugte en rød og en grøn, tilpas efter smag)
500 g tomatpassata
½ dl mandler
3 dl vand
1½ tsk garam masala
½ spsk sukrin gold
1½ dl fløde

Dag 1: Aftenen før du skal have retten skal kyllingen marineres. Start med at rense kyllingen hvis det er nødvendigt, og evt. skære den i mindre stykker. Bland marinade 1 af citronsaft, chili og salt i en stor skål, og vend kyllingen grundigt rundt i det. Sæt det nu på køl i 20 min.

Mens kyllingen trækker sættes den halve deciliter mandler til sovsen, i blød i koldt vand (det skal stå til retten skal laves). Derefter laves marinade 2, ved at blande alle ingredienserne grundigt. Jeg laver hvidløgene til mos, ved først at mase dem gennem en hvidløgspresser og derefter mose det til en helt fin pasta med den flade side af en kniv. Ingefæren river jeg fint, og derefter er det samme procedure med kniven.

Når kyllingen har trukket i marinade 1 blandes marinade 2 godt rundt i kyllingen, så alle stykker er dækket. Skålen tildækkes og sættes på køl til næste dag.

Den halve deciliter mandler til sovsen sættes i blød i vand til næste dag.

Dag 2: Ovnen tændes på 200 grader varmluft. Kyllingestykkerne fordeles nu på en bageplade beklædt med bagepapir, og sættes i ovnen ca. 15-20 minutter alt efter størrelse på stykkerne. Undervejs vendes stykkerne en enkelt gang og pensles med det smeltede smør. Pas på kyllingen kun lige bliver tilberedt, da den ellers bliver tør når den senere kommer i sovsen. Sæt kyllingen til side, til sovsen er lavet.

Smørret til sovsen smeltes på en pande, og koriander, spidskommen, cayennepeber og paprika steges heri, for at fremhæve smagen. I mellemtiden blendes løg, hvidløg og ingefær til en ensartet masse, og de friske chili hakkes fint. Løgmassen og chilierne steges nu med krydderierne på panden, til det meste af væden er stegt af.

Tomatpassata tilføjes nu og det hele får lov at simre ca. 20 min til det bliver en tyk pasta. I mellemtiden pilles de udblødte mandler, som har stået i blød natten over. De hakkes så fint som muligt og moses derefter til en pasta i en morter, minihakker el.lign. Når tomatpastaen er kogt ind tilføjes vand og mandelpasta og det hele simrer videre ca. et kvarter.

Tilføj nu kyllingen og vend den godt rundt i sovsen. Skru ned for varmen og lad det hele simre ca. 10 minutter, og tilføj til sidst garam masala og fløde, og smag sovsen til.


Blomkålsris:
50 g smør
½ blomkål
½ peberfrugt
½ frisk chili
½ tsk koriander
½ tsk paprika
Salt og peber

Riv blomkålen og hak peberfrugt og chili fint. Smelt smørret på en pande og steg grønsagerne med krydderierne heri. Varier krydderierne efter smag.

Naan-oopsies:
3 æg
100 g philadelphia
15 g sesammel
10 g fiberhusk
½ tsk bagepulver
Et nip salt
Nigellafrø

Tænd ovnen på 150 grader varmluft og gør en bageplade klar med bagepapir. 

Æggene deles i blommer og hvider i to skåle. Hviderne piskes helt stive for sig. I den anden skål piskes philadelphiaen ud i æggeblommerne, til alle klumper er væk. Pisk salt, bagepulver og sesammel i, og til sidst fiberhusk. Når fiberhusken er i, skal der arbejdes hurtigt, før dejen bliver for tyk. Bland nu forsigtigt (men hurtigt) de stive æggehvider i philadelphiamassen og vend det rundt til dejen lige netop er blandet.

Fordel dejen i klatter på bagepladen og gør dem runde med en ske. Strø nigellafrø ud over.
Bag klatterne i ca. 20 minutter til de er gyldne.

Raita:
200 g græsk yoghurt
2 spsk fløde
1 fed presset hvidløg
1/4 agurk
1 lille håndfuld frisk mynte
salt og peber
Yoghurt, fløde og hvidløg blandes sammen. Den kvarte agurk skæres i små tern, og mynten hakkes fint, hvorefter begge dele blandes i yoghurten. Smag til med salt og peber.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej jeg synes dine opskrifter er super gode og har sendt nogle af dem til vænner, så tusind tak!

Unknown sagde ...

Mange tak! Det er super at høre, at opskrifterne kan bruges :)

Send en kommentar