Your Nav Bar Here

24.11.13

Citronkylling med tzatziki

Tzatziki er noget af det lækreste tilbehør jeg ved, og om sommeren hører det til alle grillmåltider. Her i efteråret synes jeg dog stadig tzatziki passer ind. Her har jeg serveret det til ovnbagte kyllingebryster med citron og peberfrugt, som også er en rigtig klassiker herhjemme. Kyllingen bliver rigtig saftig, og får en skøn smag af citron, som står rigtig godt til den fede tzatziki.

Citronkylling med peberfrugt
til 4 pers

4 kyllingebryster
1 peberfrugt (jeg brugte en halv rød og en halv gul)
1 økologisk citron
olivenolie
salt og peber

Tænd ovnen på 200 grader. Kyllingebrysterne renses og fordeles i et ildfast fad. De pensles med lidt olivenolie og krydres med salt og peber. To skiver citron lægges på hvert stykke, og peberfrugten skæres i strimler og fordeles over fadet.

Giv det hele ca en halv time i ovnen, skær et stykke over, for at se om det er færdigt. I mellemtiden laves tzatzikien klar.


Tzatziki
½ bøtte græsk yoghurt 10 %
3/4 agurk
1½ fed hvidløg
salt og peber

Riv agurken groft og vrid den i et rent viskestykke over vasken. Hæld yoghurten i en skål, pres hvidløget heri, og smag til med salt og peber. Bland agurken i, og lad tzatzikien trække i køleskabet, mens kyllingen bliver færdig.  

Gryderet med svinemørbrad

I går havde jeg en veninde på besøg, og det blev en klassiker jeg har lavet mange gange før. Jeg plejer dog at lave den med koteletter, og denne gang blev det svinemørbrad, som er mere mør og lækker. Før i tiden serverede jeg den med ris, som min veninde også fik i går, men jeg selv spiste den uden noget tilbehør. Den rækker naturligvis længere, hvis den serveres med tilbehør, det kunne fx være blomkålsris.

Gryderet med svinemørbrad
til 2 pers (eller 4 hvis serveret med blomkålsris)

ca. 500 g svinemørbrad (eller koteletter)
1 løg
2 peberfrugter (jeg brugte en rød og en gul)
½ pk cocktailpølser
1 ds. hakkede tomater
1 ds. tomatpuré
1½ dl fløde
2 tsk paprika
½ tsk salt
peber
smør til stegning

Løget hakkes og kødet skæres i tern. Peberfrugterne skæres i strimler, og cocktailpølserne i skiver. Kød og løg steges i smør i en gryde. Når kødet er brunet let tilføjes resten af ingredienserne, og det får lov til at simre ved lav varme ca. tre kvarter. Rør i det engang i mellem, så ikke det brænder på. Smag evt. til med mere paprika, salt og peber.

Hvis man vil servere med blomkålsris kan de laves de sidste 10 minutter. Alt du skal bruge er et blomkål, et rivejern og noget kogende vand. Blomkålen rives i en skål og overhældes med kogende vand et par minutter, hvorefter vandet hældes fra.

LCHF-Søndagspandekager

Kæresten er ved at være godt træt af æg til morgenmad, så i dag skulle han forkæles med pandekager :) Jeg har forsøgt mig med pandekager et par gange på LCHF, men denne gang kombinerede jeg en masse forskellige tips jeg har læst, og så synes jeg faktisk de blev super gode!

LCHF-Pandekager med hindbærskum
ca. 6 store eller 12 små

Pandekager:
5 æg
½ dl fløde
½ dl creme fraiche 18%
½ dl philadelphia (eller mere creme fraiche)
50 g smeltet smør
1 tsk fiberhusk
1 spsk affedtet mandelmel (eller kokosfiber)
3 spsk sukrin gold
1/4 tsk vanillepulver
1/4 tsk kardemomme

smør til stegning

Hindbærskum:
½ pose frosne hindbær
1½ spsk sukrin+
2 dl fløde

Alle ingredienserne til pandekagerne stavblendes. Lad dejen trække et par minutter, så fiberhusken kan få lov at suge noget af væsken. I mellemtiden gøres en pande klar.

Når dejen har trukket, smeltes en klat smør ved middel varme, og der hældes ca. 3/4 dl dej på. Når dejen har sat sig lidt, rystes panden forsigtigt, så pandekagen går fri. Når pandekagen er lysebrun i kanten, løftes den forsigtigt med en palet. Hvis den også har taget lidt farve på bunden, vendes den forsigtigt. Gør det evt. med endnu en paletkniv.

Som tilbehør lavede jeg en hindbærskum. Hæld ca. en liter kogende vand, over en si med ½ pose hindbær, selvfølgelig hen over en vask. Hindbærrene hældes i en skål og moses med 1½ spsk sukrin+. Fløden piskes, og vendes med de moste bær.

Nydes en dejlig søndag formiddag på sofaen :)

16.11.13

Hel kylling med broccolisalat

Det er så lækkert med en hel kylling i ovn. Det er bare alt for sjældent jeg får lavet det, selvom det egentlig ikke er så besværligt igen. I denne version har jeg lavet sprødt kyllingeskind ved at lægge hvidløgs-persillesmør ind under skindet, og gjort kødet saftigt og dejligt med smagen, med friske citronskiver.
 
Hel kylling med hvidløgs-persillesmør
1 kylling (ca. 1200 gram)
75 g smør
½ dusk persille
7 fed hvidløg
2 øko citroner
½ tsk salt
olivenolie

Smørret røres med 2 fed hvidløg, finthakket persille og salt. Skindet løftes forsigtigt på kyllingen, ved at lægge et lille snit og smørret fordeles så godt som muligt over hele kyllingen. Pas på skindet ikke sprækker. Citronerne skæres i skiver, og et par skiver lægges forsigtigt lidt ind under skindet.
Inden i kyllingen lægges eventuelt overskydende hvidløgs-persillesmør, resten af hvidløgsfeddene (hele), og resten af citronskiverne.

Kyllingen bages 15-20 min. ved 200 varmluft. Efterfølgende skrues ned til 180 grader og kyllingen får ca. 50 min. Afslut evt. kort med 5-10 min. på 200, hvis skindet ikke er blevet sprødt.




Jeg serverede kyllingen med en dejlig broccolisalat med forårsløg, da jeg personligt ikke er til den skarpe smag af friske rødløg, som ellers er standarden i broccolisalater. Denne salat er i øvrigt rigtig skøn med granatæblekerner, som jo ikke er helt LCHF, og derfor er udeladt her.

Broccolisalat
1 broccoli
2 forårsløg
1 pk bacontern
1 dl solsikkekerner
ca 1½ dl creme fraiche
3 spsk mayo
salt, peber
1 tsk hvidvinseddike
½ tsk sukrin

Sæt en gryde med vand til at koge. Vask og findel imens broccolien. Når vandet koger, puttes broccolien i, og koger ganske kort (ca. 2 min.) Baconternene steges sprøde på panden. Forårsløgene skæres i tynde ringe.

Dressingen blandes af creme fraiche, mayonnaise, salt, peber, hvidvinseddike og sukrin.

Når broccolien er kogt får den lov lige at dampe af, så den ikke er for våd, hvorefter de vendes i dressingen. Forårsløgene blandes i, samt halvdelen af baconternene og solsikkefrøene. Resten fordeles over ved servering.

Både salaten og kyllingeresterne er også rigtigt dejlige i madpakken dagen efter.

Gratinerede æggewraps med kødfyld

Disse wraps er gode og alsidige. De kan snildt bruges som erstatning for tortillas eller pandekager TIP: i stedet for tortillas er det også lækkert bare at bruge hele rå spidskålsblade. Her har jeg dog valgt en æggewrap, fordi den skal gratineres efterfølgende.

Gratinerede æggewraps med kødfyld
til 2 pers

Æggewraps:
5 æg
½ dl fløde
½ dl vand
½ tsk salt
smør til stegning


Fyld:
500 g hk oksekød
1 løg
3 fed hvidløg
1 snackpeber

1 tsk salt
1½ tsk spidskommen
½ tsk koriander
½ tsk cayennepeber
2 tsk paprika
smør til stegning


Ost til gratinering (ca 100 gram)

Løg, hvidløg og peberfrugt steges i smør i en gryde. Det hakkede kød puttes i. Når det er brunet smages det til med krydderierne og får lov at simre videre ved lav varme. Tilføj evt. lidt vand så det ikke brænder på, mens du laver æggewrapsne.

Pisk æg, fløde, vand og salt i en skål. Smelt smør på en pande, og hæld ca en dl af æggemassen på for hver wrap. Steg wrapsne ca. 2-3 min, til de er faste. De skal kun steges på den ene side, så når de er faste glider man dem af panden og over i et ildfast fad. Fordel kødet i wrapsne løbende, og læg de færdige wraps side om side i fadet. Fordel den revne ost over, og giv dem ca et kvarter ved 200 grader, til osten er gylden. Wrapsne kan også sagtens bruges til frokost, og hos mig blev der noget fyld til overs, som kan gemmes til madpakken næste dag.

Denne ret er super lækker serveret med salat og creme fraiche. Velbekomme :)

Pølseret

Her har jeg lavet en klassisk pølseret, dog uden kartofler. Her har jeg valgt at servere den på frisk spidskål, men den kunne også med fordel serveres med en grøn salat.

Pølseret
til 2 pers

3 pølser
1 peberfrugt
1 løg
1 pk bacontern
1½ dl fløde
1 ds tomatpuré
1 spsk paprika
salt, peber
koldpresset rapsolie til stegning

Skær løg og peberfrugt i tern, og pølserne i skiver. Steg løg, bacon og peberfrugt i olien et par minutter, og tilsæt så pølserne. Lad det stege lidt før du hælder fløden over. Varm kort op, og tilsæt så tomatpuréen og krydderier, og smag til.

15.11.13

Pizza med bund på sesammel

Denne pizza er den mest "rigtige" pizza jeg har spist på LCHF. Den er også nææsten rigtigt sprød i kanten, hvilket jo er et vigtigt succeskriterie. Jeg havde dog ikke noget bagepulver denne gang, men det tror jeg, jeg vil prøve at putte i næste gang, så den måske bliver lidt mere luftig.

Pizza
til en hel bradepande

Bund:
5 æg
150 g philadelphia
2 spsk HUSK
3 spsk sesammel
2 tsk oregano
salt og peber
(evt. ½ tsk bagepulver)

Fyld: (varieres efter smag)
1 ds. tomatpuré
Revet ost (ikke pizzatopping, som ikke er ost)
Pepperoni
Cocktailpølser
Skinkestrimler
Friske tomater
Pesto

Pisk æg og philadelphia sammen, og bland de resterende ingredienser i massen. Lad det stå og trække i ca. 5 minutter, inden du hælder det hele ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Forbag bunden i ca. 30 minutter ved 160 grader

Tag bunden ud, og fordel fyldet på den. Bag igen i ca. et kvarter, de sidste 5 min skrues op til 200 grader så osten bliver gylden. Hold øje undervejs så den ikke brænder på, der er jo forskel på ovne :)

Bloglovin'

Follow my blog with Bloglovin
Jeg har nu fået oprettet min blog på bloglovin', så i skal være meget velkomne til at følge mig derinde :)

14.11.13

Kyllingefrikadeller med persille og feta

Jeg havde købt en ordentlig portion hakket kylling på tilbud, derfor besluttede jeg mig for at lave en portion kyllingedeller til madpakken. Det er dog vigtigt at supplere dem med noget fedt, da de i sig selv er rimeligt magre.

Det er lidt svært med HUSK i stedet for mel, fordi konsistensen i farsen godt kan blive lidt slimet, og dellerne derfor lidt gummiagtige. Efter et par forsøg, synes jeg dog disse deller blev vildt gode, og slet ikke gummiede!

Kyllingedeller med persille og feta
min. 20 stk

800 g hk kylling
4 forårsløg
2 små chili (jeg brugte citronchili fra vores drivhus)
1 snackpeber
½ dusk persille
1 dl smuldret feta

1 tsk HUSK (ikke mere, du kan risikere dellerne bliver lidt gummiagtige)
½ dl fibrex
½ dl fløde (evt. mere, hvis konsistensen er for slimet)
2-3 tsk salt
½ tsk peber
½ tsk cayennepeber
1 tsk paprika
Smør til stegning


Alle ingredienserne røres til en fars, og konsistensen tilpasses med fløde. Det er en god idé at lave en prøve-delle, så konsistensen og smagen kan tilpasses på resten. Farsen trækker ca et kvarter, før dellerne steges. Steg dem i rigeligt smør, ved middel varme. De kan ikke rigtig formes i hånden, som normale frikadeller, så jeg lagde dem på panden med en ske. De bliver lidt ujævne i form og størrelse, men så kan man jo selv vælge hvor stor en delle man har lyst til :)

Jeg serverede dellerne med stuvet spidskål med porrer. Opskriften har jeg herfra, jeg har dog udeladt minimajs og melonkerner, og i stedet tilføjer jeg en porre eller to, som steger med fra starten af. Jeg tilføjer desuden lidt ramsløg, det synes jeg giver en super dejlig smag.

Ceasar salad

Denne lækre ceasar salad er jo en ren klassiker! Den er selvfølgelig uden brødcroutoner, men ellers kan man jo variere den som man ønsker. Personligt savner jeg slet ikke croutonerne, man har jo bacon! Jeg benytter den både som aftensmad og til frokost, hvor jeg tager den med på madpakken.


Ceasar Salad
til 2 pers

2 kyllingebryster
1 pk bacon i skiver

1 romainesalathoved
1 håndfuld tomater
 
1 dl creme fraiche
2 spsk mayonnaise
1 fed hvidløg
1-2 tsk citronsaft
ca. 1 spsk revet parmesan (smag til med mere)
salt og peber

Bacon klippes i mindre stykker, og steges på panden. Kyllingebrysterne steges efterfølgende ved middel varme i baconfedtet. Imens skæres salaten i strimler, og tomaterne skæres over i halve. Når kyllingen er færdig skæres den i mundrette bider.

Creme fraiche, mayonnaise, presset hvidløg, citronsaft, den revne parmesan, salt og peber blandes i en skål og  smages til efter smag.

Salat og tomat blandes i en skål eller anrettes på tallerknerne. Kylling og bacon fordeles over, herefter dressingen, og man kan evt. servere den med frisk parmesan på toppen.

8.11.13

Morgenmad på LCHF

Det kan være lidt svært at variere sin morgenmad på LCHF, så i starten fik vi som regel scrambled eggs og bacon hver dag, med bacon og cocktailpølser til, som dette:
Misforstå mig ikke, det er da super lækkert! Især når man er vant til en morgenmad der er en del mere kedelig, og scrambled eggs plejer at være weekend-mad. Det mætter også rigtig godt, når den laves på fløde, men det bliver lidt ensformigt i længden, og så kan man få brug for lidt fornyelse.

Derfor er jeg begyndt nogle morgener at lave omelet med skinke og ost. Det går rimeligt hurtigt, og smager dejligt!


Omelet med skinke og ost
2 æg
½ dl fløde
en klat smør
2 skiver skinke
2 skiver ost (fx flødehavarti)
evt. oregano

Man kan evt. starte med at stege skinken kort ved høj varme, det er dog ikke alle morgener jeg gør dette, da det går hurtigere hvis man lader være. Det giver dog en dejlig smag og minder lidt mere om toast.

Æg og fløde piskes sammen i en skål. Ved høj varme smeltes smørret, og æggemassen hældes på. Efter et øjeblik skrues ned på lav varme, da omeletten ellers bliver branket udenpå, før den er færdig indeni.
Når overfladen kun lige er fast når du tager i panden, lægges skinke, ost og evt. oregano på i den ene side, og omeletten foldes sammen. Her får den lige lov at stege færdig til osten er smeltet.

Serveres som den er, eller med lidt friskt grønt, fx tomater.


En anden ret, der er blevet en rigtig morgenmadsklassiker her i hjemmet er chiagrøden.
Der er så mange forskellige opskrifter på grøden ude i blogsfæren, men her får i min:

Chiagrød
1 stor portion

2,5 spsk chiafrø
2 tsk sukrin (evt. mere efter smag)
en knivspids vanillepulver
1 lille dåse kokosmærk (165 ml)
1 dl fløde

Grøden gøres klar aftenen før den skal spises. Bland chiafrø, sukrin, vanillepulver og kokosmælk sammen og sæt det i køleskabet. Næste morgen piskes fløden til skum og vendes i. Voila, så er den lækre morgengrød klar. Den kan med fordel serveres med lidt frosne bær, kort varmet i mikroovn med lidt sukrin.

6.11.13

Forloren hare LCHF-style

Min kærestes livret er forloren hare, så selvom vi har ændret livsstil skal det selvfølgelig fortsat være en ret jeg kan servere herhjemme! Denne hare er lavet med en smule HUSK for at binde sammen, og fibrex for at sikre at det bliver saftigt og lækkert.


Forloren hare
4 pers

1 kg hakket kalv/flæsk
1 stort revet løg
1 bouillonterning rørt i ½ l kogende vand
½ dl fibrex
1 tsk HUSK
2 tsk salt
½ tsk peber
2 æg
2 pk bacon

Ovnen tændes på 200°. Farsen røres af kød, løg, 2 dl bouillon (gem resten), fibrex, HUSK, salt, peber og æg. Lad den evt. få lov at trække lidt, så den sætter sig. Formes til "hare" i et ildfast fad, og dækkes med bacon i skiver, som helst lapper ind over hinanden, da de trækker sig sammen i ovnen.

Resten af bouillonen hældes omkring haren og den får 1 time i ovnen. Efter 50 min kan bouillonen hældes fra og bruges til sovs. Her har jeg endnu ikke afprøvet en LCHF-variant, da jeg tænker, at den smule maizena og kulør der ryger i, er så minimal og sjælden i min kost. Derfor blandede jeg bare et par tsk maizena i en spsk vand (det dur ikke med fløde, det bliver alt for tykt og klumpet), hældte bouillon og jævningen i en gryde og kogte den forsigtigt op. Efterfølgende tilføjede jeg fløde og kulør, og smagte til med salt, peber og ribsgelé. Jeg vender tilbage hvis jeg får forsøgt mig med LCHF-sovs på et tidspunkt.

Server evt. med bønner stegt på panden med hvidløg.