Your Nav Bar Here

21.12.13

And med rødkålssalat

Nu er det jo december, og derfor er jeg også begyndt at tænke lidt over hvad jeg har tænkt mig at spise juleaften. Jeg skal med garanti have dejlig ris a la mande juleaften, og måske ryger der også et par brune kartofler ned. Jeg har dog egentlig altid syntes julemaden er lidt tung, så jeg kunne godt tænke mig at spæde op med en frisk rødkålssalat. Jeg bryder mig ikke om eddike i dressinger, så jeg har selv eksperimenteret lidt, og til mine smagsløg blev den super god. Her har jeg serveret salaten til dejlige stegte andebryster og flødesovs.

Rødkålssalat:
ca. 1/4 rødkål
1 appelsin
1 clementin
1 dl valnødder
1 spsk olivenolie

Rødkålen skæres i helt fine strimler og puttes i en skål. Skrællen på appelsinen og clementinen skæres af, så alt det hvide er skåret fra. Hvis der sidder noget frugtkød tilbage på skrællerne, vrides saften ud over kålen. Frugtkødet skæres i skiver og evt. en enkelt gang på tværs, og fordeles i kålen. Olivenolien blandes i salaten, og valnødderne brækkes i mindre stykker og fordeles over.

Andebryst:
2 andebryster
salt og peber

Rids i fedtsiden på andebrystet, og krydr med salt og peber. Tænd en pande ved høj varme. Når den er helt varm, lægges brystet på, med fedtsiden nedad. Det steges ca. 10 min., undervejs skrues lidt ned for varmen. Fedtet hældes fra til sovsen, brystet vendes og får ca. 2-3 min. Kan evt. hvile lidt under sølvpapir mens sovsen laves.

Sovs:
Fedtet fra andebrysterne
1/4 fløde
1 stor spsk philadelphia
1 hønsebouillonterning
Peber

Fedtet hældes i en gryde sammen med fløden, og det varmes op. Tilføj philadelphiaen og lad sovsen koge ind. Jeg havde ikke så meget fedt, derfor smagte sovsen mest af philadelphia. Jeg valgte så at tilføje en bouillonterning og noget peber, men man kan også smagssætte med andre krydderier efter smag.


Ostepizza

Der er mange variationer over LCHF-pizza. Det her er en af de bedre, og tilmed endnu lettere end meatzaen! Super lækker hurtig aftensmad eller frokost, evt. i madpakken.

Ostepizza
4 stk

Bund:
200 g revet ost
150 g hytteost
3 æg
2 spsk HUSK
1 spsk oregano

Fyld:
Pesto, tomatpuré eller tomatsovs
Fx frisk spinat, peberfrugt, tomater, pepperoni, cocktailpølser eller skinkestrimler
Lidt revet ost

Ingredienserne til bunden blandes i en skål og fordeles i 4 cirkler på en bradepande beklædt med bagepapir. Bag bundene ved 200 grader varmluft i ca. 10 min (eller til de er let gyldne) øverst i ovnen.

Tag bundene ud og fordel pesto, tomatpuré eller tomatsovs på dem. Jeg lavede både nogle med tomatpuré og nogle med pesto. Fordel det ønskede fyld ovenpå sovsen. Jeg valgte kun at benytte grønsager på pestoen, og kødfyld på tomaten. Det kan man sagtens variere som man har lyst. Ovenpå fyldet fordeles lidt revet ost. Når der er fyld på  pizzaerne får de ca. 5 min mere i ovnen, til osten er gylden.

Server evt. med grøn salat og fed creme fraiche.

20.12.13

Fiskefilet

Jeg er personligt helt tosset med fiskefileter, men har fået ondt i maven de par gange jeg har spist en til julefrokoster i december. Derfor forsøgte jeg mig med en LCHF-version. Jeg havde desværre ikke ret meget sesammel tilbage, derfor var det kun denne ene der blev god. Det er lidt svært at få paneringen til at holde, men smagen fejler ingenting.
Fiskefileter
Til 2 pers
4 rødspættefileter
2 æg
ca. 2 dl sesammel (evt. mere undervejs)
ca. 1 dl sesamfrø (fyld ligeledes op undervejs)
salt og peber

smør til stegning

Gør to dybe tallerkener klar. I den ene slår du æggene ud og pisker dem let med en gaffel. I den anden blander du sesammel, sesamfrø, salt og peber. Gør en pande klar, smelt en stor klar smør. Tag fileterne en ad gangen, og vend dem først i æg, derefter i sesamblandingen. Gentag eventuelt.

Steg fiskene ved middel varme, i rigeligt smør, ca. 3-4 minutter på hver side, til de er gyldne.

Server evt. med en salat af agurk, asparges og avocado med citron. Dertil remoulade og citron. Jeg har valgt at bruge en købe-remo, som jeg har tyndet op med mayonnaise. Det gør den både lækker og cremet, og mindre kulhydrat-tæt.

Rosenkål med bacon

Jeg tror aldrig jeg har fået serveret rosenkål hos mine forældre. Jeg mindes faktisk ikke, nogensinde at have fået serveret rosenkål. Efter jeg er begyndt på LCHF har jeg dog fået øjnene op for kål i alle afskygninger, og rosenkål på denne måde er faktisk virkelig lækkert tilbehør. Jeg serverede rosenkålen til en hel kylling, men de kan gå som tilbehør til meget andet.

Rosenkål med bacon:
Tilbehør til 3-4 pers.
1 pose rosenkål
½ pakke bacon
olivenolie

Skær bunden af rosenkålene, og fjern de yderste blade. Vask dem, og skær dem derefter i kvarte. Læg dem i et ildfast fad og vend dem i olivenolie. Fordel baconen over dem og bag ved 180 grader i ca. 30 min. Vend rundt i dem et par gange undervejs.

16.12.13

Spinatklatter

Denne ret er super god at have lavet på forhånd, og lige have klar i køleskabet til den lille sult, eller have nogle stykker af med til frokost. De opstod efter jeg havde eksperimenteret med forskellige mad-muffins og lignende, men hver gang syntes de blev alt for "æggede" i smagen. Disse er der kun et enkelt æg i, og osten træder meget mere igennem, hvilket jeg synes er super lækkert :)


Spinatklatter
ca. 10 stk.

2 dl hytteost
1 dl revet ost
1 skalotteløg
½ pk. bacontern
et par håndfulde frisk spinat
1 æg
Smør til stegning

Løget hakkes og steges i smørret sammen med bacontern og spinat. I mellemtiden røres hytteost, revet ost og æg sammen i en skål. Når "fyldet" har stegt et par minutter, og baconen er let stegt, og spinaten faldet sammen, hældes det oveni ægge-oste-massen.

Massen fordeles i klatter på en bageplade beklædt med bagepapir. Bages ved 180° varmluft i 10-15 min., eller til de er gyldne. Opbevares på køl, og er super gode i madpakken.

Pulled pork med thousand island-dressing

Jeg har tit tænkt på, at forsøge mig med at lave pulled pork. En dag faldt jeg så over en nakkesteg på tilbud, som allerede var marineret og det hele. Det er selvfølgelig ærgerligt ikke at kunne styre om marinaden er hundrede procent LCHF, men i dette tilfælde så jeg gennem fingre med det. Derfor er det heller ikke som sådan en opskrift på pulled pork jeg vil dele med jer i dag, det er egentlig mere den lækre thousand island-inspirerede dressing jeg lavede til. Jeg lavede stegen på følgende måde: Ca. 900 g nakkesteg, som fik ca. 8½ time ved 110 grader.


Som tilbehør spiste vi en blandet salat og denne lækre dressing, som er inspireret af Xenia:

Thousand Island-dressing
1,5 dl creme fraiche
1 spsk tomatpuré
1 spsk citronsaft
½ tsk sukrin gold
½ tsk paprika
½ tsk hvidløgssalt
1/4 tsk salt
1/4 tsk cayennepeber

Alle ingredienserne blandes i en skål og smages til efter smag.

15.12.13

LCHF-Muffins med chokolade

Disse muffins er så lækre, at man slet ikke tænker over at der ikke er sukker i. Opskriften er inspireret af Kims Køkken, men jeg har lavet min egen version med dejlig mørk chokolade, og til gengæld uden topping. Men i skal passe på med at lave for mange, de er svært vanedannende ;)


LCHF-Chokolademuffins
ca. 5 stk (jeg lavede 12 små og 2 almindelige)

2 æg
½ tsk vanillepulver
1 spsk sukrin gold
1 spsk sukrin+
½ dl affedtet mandelmel
½ dl kværnede mandler
1 tsk bagepulver
60 g smeltet smør
75 g mørk chokolade, min. 70%

Tænd ovnen på 170 grader. Æg, vanillepulver og begge former for sukrin køres i røremaskine eller med elpisker et par minutter til det er næsten hvidt, og meget luftigt. Mandelmelet, de kværnede mandler og bagepulveret blandes, og røres i æggemassen ved lavere hastighed. Til sidst røres det smeltede smør i dejen, og chokoladen hakkes og vendes i. Dejes fordeles i forme, som fyldes ca. 3/4 op. Bag i ca 10-15 min., men hold øje undervejs, da det er meget forskelligt fra ovn til ovn, og om du har valgt at lave store eller små muffins.

Kagerne er bedst når de har stået på køl og chokoladen har sat sig. God fornøjelse :)

14.12.13

Meatza

Meatza er en sammentrækning af meat og pizza, altså en kødpizza. Meatzaen blev en del af vores liv længe før LCHF blev introduceret, og den er fortsat en favorit herhjemme, som jo heldigvis passer fint ind i vores nye madvaner. Meatzaens fyld kan selvfølgelig varieres som man ønsker, men pga. kødbunden holder jeg mig som regel fra også at putte kødfyld på.


Meatza
4 stk (jeg plejer selv at spise én, kæresten spiser to)

Bunde:
4-500 g hakket kalv/flæsk
1 lille revet løg
1 fed presset hvidløg
1 æg
½ dl revet parmesan

Fyld:
1 ds. tomatpuré (eller tomatsovs)
ca. 200 g. revet ost
1 peberfrugt
1 håndfuld tomater
pesto
tørret oregano

Tænd ovnen på 180° varmluft. Farsen røres sammen i en skål og fordeles i fire portioner. Hver portion lægges på bagepapir og trykkes flad med fingrene. Det skal bare lige hænge sammen, de behøver ikke at være ret tykke. Bageplader er selvfølgelig forskellige i størrelsen, men på vores kan der godt være to på en plade. Hvis den ene er helt ned i venstre hjørne, og den anden er helt oppe i højre hjørne, så mødes de næsten på midten. Når de er trykket ud på pladerne bages de i 10 min.

Imens gøres fyldet klar og skæres ud. Når bundene er bagt kan der godt være noget væske ved, som kan duppes væk med køkkenrulle. Bundene smøres nu med tomatpuré, og ost og resten af fyldet fordeles over dem. De bages nu ca. 8-10 min, eller til osten er gylden.

Nydes evt. med salat og creme fraiche som tilbehør.

8.12.13

Kakaomarcipan

Jeg er her på det sidste begyndt at eksperimentere med forskellige julegodter, så jeg er beredt til diverse julearrangementer her i december. Til denne kakaomarcipan har jeg hentet inspiration her.

Kakaomarcipan
150 g smuttede mandler

3 spsk. sukrin (evt. sukrin melis, hvis man vil undgå "knas")
2 spsk. kakao
½ tsk mandelessens
1 æggehvide
150 g chokolade (min 70%)

evt. pynt, fx frysetørrede hindbær

Mandlerne kører i en minihakker et par minutter, til de er så fintmalede som muligt. Mandlerne og resten af ingredienserne hældes over i en skål, hvor massen æltes sammen og samles i en kugle.
Marcipanen sættes på køl ca. en halv time, og formes derefter til kugler.

Chokoladen smeltes over vandbad, og kuglerne trilles heri (brug fx en pølsetang til hurtigt at vende dem, og fiske dem op igen). Placer kuglerne på et fad beklædt med bagepapir eller husholdningsfilm, så er de lette at få af igen. Hvis du vil pynte dem, gøres dette mens chokoladen fortsat er våd, her har jeg brugt frysetørrede hindbær.

Opbevar dem i en lufttæt beholder i køleskabet, og del med venner og familie, eller spis dem alle selv :)

3.12.13

Mexikød med avocadocreme

Nogle dage er det dejligt at lave noget hurtig mad, men med et lækkert tilbehør. I denne omgang blev det noget lækkert mexikød med en dejlig blød avocadocreme til. Her har jeg bare serveret det sådan, men det kan selvfølgelig også serveres med pandekager, omeletter el.lign.


Mexikød
500 g hakket oksekød (høj fedtprocent)
1 løg
1 frisk chili
½ peberfrugt
2 tsk paprika
1 tsk spidskommen
1/4 tsk cayennepeber
1/4 tsk peber
½ tsk salt
1 spsk tomatpuré
½ dl fløde

koldpresset rapsolie til stegning

Løg, chili og peberfrugt hakkes og steges i olien et par minutter. Kødet tilføjes og brunes. Når det er brunet tilføjes resten af ingredienserne og det hele får lov at simre på lavt blus mens tilbehøret laves. Det kan fx være noget lækker salat, revet ost, salsa og den følgende avocadocreme. Husk at smage kødet til før servering :)


Avocadocreme
2 modne avocadoer
1 dl creme fraiche 18%
salt og peber 

Pil og udsten avocadoerne og put dem i et blenderglas. Tilføj creme fraiche, salt og peber og blend med en stavblendere, voila!

2.12.13

Fyldte chokolader

Jeg har endnu ikke begivet mig ud i et forsøg med at temperere chokolade. Jeg har til gengæld eksperimenteret lidt med fyld til chokolader, så jeg kan have lidt godter med til juletid, som jeg selv kan spise. Her er opskriften på chokolader med en lækker chokoladeganache, som kan varieres efter lyst, fx med mint- eller appelsinchokolade.
Fyldte chokolader med ganache
ca. til en form (helst i blød plast)

Skal:
200 g mørk chokolade min 70%

Ganachefyld:
50 g mørk chokolade min 70% (evt. med smag)
1½ tsk sukrin+
½ dl fløde
5 g smør

Fordi jeg ikke har mestret tempereringen endnu, benytter jeg en form i blød plast, da det kan være svært at få chokoladerne ud af en form i hård plast, hvis ikke chokoladen er tempereret (jeg taler af erfaring!).

100 g chokolade smeltes over vandbad. Formen fyldes helt op med chokoladen, og bankes derefter et par gange let ned i bordet, for at slå luftbobler ud. Lad chokoladen blive i et øjeblik, og hæld det derefter tilbage i skålen. Hav lidt tålmodighed, og lad så meget som muligt flyde tilbage, så du får et tyndt lag chokolade. Brug en paletkniv til at skrabe det overskydende chokolade af toppen., så du får lige kanter på de enkelte stykker. Sæt formen i køleskabet ca. et kvarter, til chokoen er størknet.

I mellemtiden laves ganachen. Smør, chokolade og sukrin+ smeltes over vandbad. Fløden røres i, og der røres rundt til konsistensen er blød og lækker.

Når chokoladen i formen er størknet, fyldes den med ganachen. Sørg så vidt muligt for kun at hælde direkte i de enkelte stykker, så ikke det kommer ud over kanten på skallerne. Lad ca. en millimeter luft være, til bunden. Sæt tilbage i køleskabet og lad det størkne. Konsistensen kan være lidt forskellig alt efter chokoladetype, men den burde i hvert fald være rigeligt størknet efter en hal til en hel time. Kig til den undervejs.

Når fyldet er nogenlunde fast smeltes de næste 100 g chokolade over vandbad og hældes i formen. Skrab grundigt med paletkniven denne gang, så ikke der sidder overskydende chokolade fast på kanterne. Lad det stå i køleskabet minimum en halv time før du tager en smagsprøve ud. Lad det optimalt stå til næste dag, før de tages helt ud af formen og gemmes i en lufttæt boks på køl.

Ganachen bliver rigtig dejligt fløjlsblød og jeg savnede slet ikke købe-chokolader. Disse er dog ikke strikse LCHF, men hvis man benytter sukkerfri chokolade kan man selvfølgelig gøre det mere strikst. Det gør jeg dog ikke selv, da jeg synes det er vigtigt at have nogle små glæder, der ikke kræver alt for meget indkøbsarbejde :)

24.11.13

Citronkylling med tzatziki

Tzatziki er noget af det lækreste tilbehør jeg ved, og om sommeren hører det til alle grillmåltider. Her i efteråret synes jeg dog stadig tzatziki passer ind. Her har jeg serveret det til ovnbagte kyllingebryster med citron og peberfrugt, som også er en rigtig klassiker herhjemme. Kyllingen bliver rigtig saftig, og får en skøn smag af citron, som står rigtig godt til den fede tzatziki.

Citronkylling med peberfrugt
til 4 pers

4 kyllingebryster
1 peberfrugt (jeg brugte en halv rød og en halv gul)
1 økologisk citron
olivenolie
salt og peber

Tænd ovnen på 200 grader. Kyllingebrysterne renses og fordeles i et ildfast fad. De pensles med lidt olivenolie og krydres med salt og peber. To skiver citron lægges på hvert stykke, og peberfrugten skæres i strimler og fordeles over fadet.

Giv det hele ca en halv time i ovnen, skær et stykke over, for at se om det er færdigt. I mellemtiden laves tzatzikien klar.


Tzatziki
½ bøtte græsk yoghurt 10 %
3/4 agurk
1½ fed hvidløg
salt og peber

Riv agurken groft og vrid den i et rent viskestykke over vasken. Hæld yoghurten i en skål, pres hvidløget heri, og smag til med salt og peber. Bland agurken i, og lad tzatzikien trække i køleskabet, mens kyllingen bliver færdig.  

Gryderet med svinemørbrad

I går havde jeg en veninde på besøg, og det blev en klassiker jeg har lavet mange gange før. Jeg plejer dog at lave den med koteletter, og denne gang blev det svinemørbrad, som er mere mør og lækker. Før i tiden serverede jeg den med ris, som min veninde også fik i går, men jeg selv spiste den uden noget tilbehør. Den rækker naturligvis længere, hvis den serveres med tilbehør, det kunne fx være blomkålsris.

Gryderet med svinemørbrad
til 2 pers (eller 4 hvis serveret med blomkålsris)

ca. 500 g svinemørbrad (eller koteletter)
1 løg
2 peberfrugter (jeg brugte en rød og en gul)
½ pk cocktailpølser
1 ds. hakkede tomater
1 ds. tomatpuré
1½ dl fløde
2 tsk paprika
½ tsk salt
peber
smør til stegning

Løget hakkes og kødet skæres i tern. Peberfrugterne skæres i strimler, og cocktailpølserne i skiver. Kød og løg steges i smør i en gryde. Når kødet er brunet let tilføjes resten af ingredienserne, og det får lov til at simre ved lav varme ca. tre kvarter. Rør i det engang i mellem, så ikke det brænder på. Smag evt. til med mere paprika, salt og peber.

Hvis man vil servere med blomkålsris kan de laves de sidste 10 minutter. Alt du skal bruge er et blomkål, et rivejern og noget kogende vand. Blomkålen rives i en skål og overhældes med kogende vand et par minutter, hvorefter vandet hældes fra.

LCHF-Søndagspandekager

Kæresten er ved at være godt træt af æg til morgenmad, så i dag skulle han forkæles med pandekager :) Jeg har forsøgt mig med pandekager et par gange på LCHF, men denne gang kombinerede jeg en masse forskellige tips jeg har læst, og så synes jeg faktisk de blev super gode!

LCHF-Pandekager med hindbærskum
ca. 6 store eller 12 små

Pandekager:
5 æg
½ dl fløde
½ dl creme fraiche 18%
½ dl philadelphia (eller mere creme fraiche)
50 g smeltet smør
1 tsk fiberhusk
1 spsk affedtet mandelmel (eller kokosfiber)
3 spsk sukrin gold
1/4 tsk vanillepulver
1/4 tsk kardemomme

smør til stegning

Hindbærskum:
½ pose frosne hindbær
1½ spsk sukrin+
2 dl fløde

Alle ingredienserne til pandekagerne stavblendes. Lad dejen trække et par minutter, så fiberhusken kan få lov at suge noget af væsken. I mellemtiden gøres en pande klar.

Når dejen har trukket, smeltes en klat smør ved middel varme, og der hældes ca. 3/4 dl dej på. Når dejen har sat sig lidt, rystes panden forsigtigt, så pandekagen går fri. Når pandekagen er lysebrun i kanten, løftes den forsigtigt med en palet. Hvis den også har taget lidt farve på bunden, vendes den forsigtigt. Gør det evt. med endnu en paletkniv.

Som tilbehør lavede jeg en hindbærskum. Hæld ca. en liter kogende vand, over en si med ½ pose hindbær, selvfølgelig hen over en vask. Hindbærrene hældes i en skål og moses med 1½ spsk sukrin+. Fløden piskes, og vendes med de moste bær.

Nydes en dejlig søndag formiddag på sofaen :)

16.11.13

Hel kylling med broccolisalat

Det er så lækkert med en hel kylling i ovn. Det er bare alt for sjældent jeg får lavet det, selvom det egentlig ikke er så besværligt igen. I denne version har jeg lavet sprødt kyllingeskind ved at lægge hvidløgs-persillesmør ind under skindet, og gjort kødet saftigt og dejligt med smagen, med friske citronskiver.
 
Hel kylling med hvidløgs-persillesmør
1 kylling (ca. 1200 gram)
75 g smør
½ dusk persille
7 fed hvidløg
2 øko citroner
½ tsk salt
olivenolie

Smørret røres med 2 fed hvidløg, finthakket persille og salt. Skindet løftes forsigtigt på kyllingen, ved at lægge et lille snit og smørret fordeles så godt som muligt over hele kyllingen. Pas på skindet ikke sprækker. Citronerne skæres i skiver, og et par skiver lægges forsigtigt lidt ind under skindet.
Inden i kyllingen lægges eventuelt overskydende hvidløgs-persillesmør, resten af hvidløgsfeddene (hele), og resten af citronskiverne.

Kyllingen bages 15-20 min. ved 200 varmluft. Efterfølgende skrues ned til 180 grader og kyllingen får ca. 50 min. Afslut evt. kort med 5-10 min. på 200, hvis skindet ikke er blevet sprødt.




Jeg serverede kyllingen med en dejlig broccolisalat med forårsløg, da jeg personligt ikke er til den skarpe smag af friske rødløg, som ellers er standarden i broccolisalater. Denne salat er i øvrigt rigtig skøn med granatæblekerner, som jo ikke er helt LCHF, og derfor er udeladt her.

Broccolisalat
1 broccoli
2 forårsløg
1 pk bacontern
1 dl solsikkekerner
ca 1½ dl creme fraiche
3 spsk mayo
salt, peber
1 tsk hvidvinseddike
½ tsk sukrin

Sæt en gryde med vand til at koge. Vask og findel imens broccolien. Når vandet koger, puttes broccolien i, og koger ganske kort (ca. 2 min.) Baconternene steges sprøde på panden. Forårsløgene skæres i tynde ringe.

Dressingen blandes af creme fraiche, mayonnaise, salt, peber, hvidvinseddike og sukrin.

Når broccolien er kogt får den lov lige at dampe af, så den ikke er for våd, hvorefter de vendes i dressingen. Forårsløgene blandes i, samt halvdelen af baconternene og solsikkefrøene. Resten fordeles over ved servering.

Både salaten og kyllingeresterne er også rigtigt dejlige i madpakken dagen efter.

Gratinerede æggewraps med kødfyld

Disse wraps er gode og alsidige. De kan snildt bruges som erstatning for tortillas eller pandekager TIP: i stedet for tortillas er det også lækkert bare at bruge hele rå spidskålsblade. Her har jeg dog valgt en æggewrap, fordi den skal gratineres efterfølgende.

Gratinerede æggewraps med kødfyld
til 2 pers

Æggewraps:
5 æg
½ dl fløde
½ dl vand
½ tsk salt
smør til stegning


Fyld:
500 g hk oksekød
1 løg
3 fed hvidløg
1 snackpeber

1 tsk salt
1½ tsk spidskommen
½ tsk koriander
½ tsk cayennepeber
2 tsk paprika
smør til stegning


Ost til gratinering (ca 100 gram)

Løg, hvidløg og peberfrugt steges i smør i en gryde. Det hakkede kød puttes i. Når det er brunet smages det til med krydderierne og får lov at simre videre ved lav varme. Tilføj evt. lidt vand så det ikke brænder på, mens du laver æggewrapsne.

Pisk æg, fløde, vand og salt i en skål. Smelt smør på en pande, og hæld ca en dl af æggemassen på for hver wrap. Steg wrapsne ca. 2-3 min, til de er faste. De skal kun steges på den ene side, så når de er faste glider man dem af panden og over i et ildfast fad. Fordel kødet i wrapsne løbende, og læg de færdige wraps side om side i fadet. Fordel den revne ost over, og giv dem ca et kvarter ved 200 grader, til osten er gylden. Wrapsne kan også sagtens bruges til frokost, og hos mig blev der noget fyld til overs, som kan gemmes til madpakken næste dag.

Denne ret er super lækker serveret med salat og creme fraiche. Velbekomme :)

Pølseret

Her har jeg lavet en klassisk pølseret, dog uden kartofler. Her har jeg valgt at servere den på frisk spidskål, men den kunne også med fordel serveres med en grøn salat.

Pølseret
til 2 pers

3 pølser
1 peberfrugt
1 løg
1 pk bacontern
1½ dl fløde
1 ds tomatpuré
1 spsk paprika
salt, peber
koldpresset rapsolie til stegning

Skær løg og peberfrugt i tern, og pølserne i skiver. Steg løg, bacon og peberfrugt i olien et par minutter, og tilsæt så pølserne. Lad det stege lidt før du hælder fløden over. Varm kort op, og tilsæt så tomatpuréen og krydderier, og smag til.

15.11.13

Pizza med bund på sesammel

Denne pizza er den mest "rigtige" pizza jeg har spist på LCHF. Den er også nææsten rigtigt sprød i kanten, hvilket jo er et vigtigt succeskriterie. Jeg havde dog ikke noget bagepulver denne gang, men det tror jeg, jeg vil prøve at putte i næste gang, så den måske bliver lidt mere luftig.

Pizza
til en hel bradepande

Bund:
5 æg
150 g philadelphia
2 spsk HUSK
3 spsk sesammel
2 tsk oregano
salt og peber
(evt. ½ tsk bagepulver)

Fyld: (varieres efter smag)
1 ds. tomatpuré
Revet ost (ikke pizzatopping, som ikke er ost)
Pepperoni
Cocktailpølser
Skinkestrimler
Friske tomater
Pesto

Pisk æg og philadelphia sammen, og bland de resterende ingredienser i massen. Lad det stå og trække i ca. 5 minutter, inden du hælder det hele ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Forbag bunden i ca. 30 minutter ved 160 grader

Tag bunden ud, og fordel fyldet på den. Bag igen i ca. et kvarter, de sidste 5 min skrues op til 200 grader så osten bliver gylden. Hold øje undervejs så den ikke brænder på, der er jo forskel på ovne :)

Bloglovin'

Follow my blog with Bloglovin
Jeg har nu fået oprettet min blog på bloglovin', så i skal være meget velkomne til at følge mig derinde :)

14.11.13

Kyllingefrikadeller med persille og feta

Jeg havde købt en ordentlig portion hakket kylling på tilbud, derfor besluttede jeg mig for at lave en portion kyllingedeller til madpakken. Det er dog vigtigt at supplere dem med noget fedt, da de i sig selv er rimeligt magre.

Det er lidt svært med HUSK i stedet for mel, fordi konsistensen i farsen godt kan blive lidt slimet, og dellerne derfor lidt gummiagtige. Efter et par forsøg, synes jeg dog disse deller blev vildt gode, og slet ikke gummiede!

Kyllingedeller med persille og feta
min. 20 stk

800 g hk kylling
4 forårsløg
2 små chili (jeg brugte citronchili fra vores drivhus)
1 snackpeber
½ dusk persille
1 dl smuldret feta

1 tsk HUSK (ikke mere, du kan risikere dellerne bliver lidt gummiagtige)
½ dl fibrex
½ dl fløde (evt. mere, hvis konsistensen er for slimet)
2-3 tsk salt
½ tsk peber
½ tsk cayennepeber
1 tsk paprika
Smør til stegning


Alle ingredienserne røres til en fars, og konsistensen tilpasses med fløde. Det er en god idé at lave en prøve-delle, så konsistensen og smagen kan tilpasses på resten. Farsen trækker ca et kvarter, før dellerne steges. Steg dem i rigeligt smør, ved middel varme. De kan ikke rigtig formes i hånden, som normale frikadeller, så jeg lagde dem på panden med en ske. De bliver lidt ujævne i form og størrelse, men så kan man jo selv vælge hvor stor en delle man har lyst til :)

Jeg serverede dellerne med stuvet spidskål med porrer. Opskriften har jeg herfra, jeg har dog udeladt minimajs og melonkerner, og i stedet tilføjer jeg en porre eller to, som steger med fra starten af. Jeg tilføjer desuden lidt ramsløg, det synes jeg giver en super dejlig smag.

Ceasar salad

Denne lækre ceasar salad er jo en ren klassiker! Den er selvfølgelig uden brødcroutoner, men ellers kan man jo variere den som man ønsker. Personligt savner jeg slet ikke croutonerne, man har jo bacon! Jeg benytter den både som aftensmad og til frokost, hvor jeg tager den med på madpakken.


Ceasar Salad
til 2 pers

2 kyllingebryster
1 pk bacon i skiver

1 romainesalathoved
1 håndfuld tomater
 
1 dl creme fraiche
2 spsk mayonnaise
1 fed hvidløg
1-2 tsk citronsaft
ca. 1 spsk revet parmesan (smag til med mere)
salt og peber

Bacon klippes i mindre stykker, og steges på panden. Kyllingebrysterne steges efterfølgende ved middel varme i baconfedtet. Imens skæres salaten i strimler, og tomaterne skæres over i halve. Når kyllingen er færdig skæres den i mundrette bider.

Creme fraiche, mayonnaise, presset hvidløg, citronsaft, den revne parmesan, salt og peber blandes i en skål og  smages til efter smag.

Salat og tomat blandes i en skål eller anrettes på tallerknerne. Kylling og bacon fordeles over, herefter dressingen, og man kan evt. servere den med frisk parmesan på toppen.

8.11.13

Morgenmad på LCHF

Det kan være lidt svært at variere sin morgenmad på LCHF, så i starten fik vi som regel scrambled eggs og bacon hver dag, med bacon og cocktailpølser til, som dette:
Misforstå mig ikke, det er da super lækkert! Især når man er vant til en morgenmad der er en del mere kedelig, og scrambled eggs plejer at være weekend-mad. Det mætter også rigtig godt, når den laves på fløde, men det bliver lidt ensformigt i længden, og så kan man få brug for lidt fornyelse.

Derfor er jeg begyndt nogle morgener at lave omelet med skinke og ost. Det går rimeligt hurtigt, og smager dejligt!


Omelet med skinke og ost
2 æg
½ dl fløde
en klat smør
2 skiver skinke
2 skiver ost (fx flødehavarti)
evt. oregano

Man kan evt. starte med at stege skinken kort ved høj varme, det er dog ikke alle morgener jeg gør dette, da det går hurtigere hvis man lader være. Det giver dog en dejlig smag og minder lidt mere om toast.

Æg og fløde piskes sammen i en skål. Ved høj varme smeltes smørret, og æggemassen hældes på. Efter et øjeblik skrues ned på lav varme, da omeletten ellers bliver branket udenpå, før den er færdig indeni.
Når overfladen kun lige er fast når du tager i panden, lægges skinke, ost og evt. oregano på i den ene side, og omeletten foldes sammen. Her får den lige lov at stege færdig til osten er smeltet.

Serveres som den er, eller med lidt friskt grønt, fx tomater.


En anden ret, der er blevet en rigtig morgenmadsklassiker her i hjemmet er chiagrøden.
Der er så mange forskellige opskrifter på grøden ude i blogsfæren, men her får i min:

Chiagrød
1 stor portion

2,5 spsk chiafrø
2 tsk sukrin (evt. mere efter smag)
en knivspids vanillepulver
1 lille dåse kokosmærk (165 ml)
1 dl fløde

Grøden gøres klar aftenen før den skal spises. Bland chiafrø, sukrin, vanillepulver og kokosmælk sammen og sæt det i køleskabet. Næste morgen piskes fløden til skum og vendes i. Voila, så er den lækre morgengrød klar. Den kan med fordel serveres med lidt frosne bær, kort varmet i mikroovn med lidt sukrin.

6.11.13

Forloren hare LCHF-style

Min kærestes livret er forloren hare, så selvom vi har ændret livsstil skal det selvfølgelig fortsat være en ret jeg kan servere herhjemme! Denne hare er lavet med en smule HUSK for at binde sammen, og fibrex for at sikre at det bliver saftigt og lækkert.


Forloren hare
4 pers

1 kg hakket kalv/flæsk
1 stort revet løg
1 bouillonterning rørt i ½ l kogende vand
½ dl fibrex
1 tsk HUSK
2 tsk salt
½ tsk peber
2 æg
2 pk bacon

Ovnen tændes på 200°. Farsen røres af kød, løg, 2 dl bouillon (gem resten), fibrex, HUSK, salt, peber og æg. Lad den evt. få lov at trække lidt, så den sætter sig. Formes til "hare" i et ildfast fad, og dækkes med bacon i skiver, som helst lapper ind over hinanden, da de trækker sig sammen i ovnen.

Resten af bouillonen hældes omkring haren og den får 1 time i ovnen. Efter 50 min kan bouillonen hældes fra og bruges til sovs. Her har jeg endnu ikke afprøvet en LCHF-variant, da jeg tænker, at den smule maizena og kulør der ryger i, er så minimal og sjælden i min kost. Derfor blandede jeg bare et par tsk maizena i en spsk vand (det dur ikke med fløde, det bliver alt for tykt og klumpet), hældte bouillon og jævningen i en gryde og kogte den forsigtigt op. Efterfølgende tilføjede jeg fløde og kulør, og smagte til med salt, peber og ribsgelé. Jeg vender tilbage hvis jeg får forsøgt mig med LCHF-sovs på et tidspunkt.

Server evt. med bønner stegt på panden med hvidløg.


31.10.13

Chokomousse

Så blev det tid til lidt dessert. Siden jeg er begyndt på LCHF har chokolademoussen været min "go-to"-dessert når vi har haft gæster, fordi det bare er super let og samtidig vildt lækkert at lave. Her kommer min version, pas på I ikke bliver afhængige!


Chokomousse
til 2 pers.

2 æggeblommer
1 spsk sukrin+
lidt vanillepulver
1½ dl fløde
75 g mørk chokolade
evt. ekstra fløde og friske bær på toppen

Chokoladen smeltes over vandbad. Imens piskes æggeblommerne hvide med sukrin+ og vanille. Fløden piskes i en anden skål, den skal bare lige blive stiv, pas på den ikke bliver overkørt.

Når chokoladen er kølet lidt af, blandes den i æggemassen. Et par skefulde af flødeskummen røres heri, dette sikrer en blød og ensartet konsistens. Resten af flødeskummet vendes forsigtigt i.

Moussen fordeles i to glas og sættes på køl mindst ½ time. Den bliver bedre når den har stået et par timer, hvis man ellers kan vente så længe! Den pyntes evt. med flødeskum og friske bær. Især bærene er anbefalelsesværdige, fordi de giver et dejligt syrligt modspil til den ellers lidt tunge mousse.

Kernebrød med squash

Nu har jeg gået og eksperimenteret lidt med det der kernebrød.
Jeg bryder mig ikke rigtig om de brød, der kun indeholder nødder, kerner og æg. Jeg synes de bliver lidt for bastante. Derfor prøvede jeg Xenias brød med gulerødder, som var meget bedre i konsistensen! Jeg synes dog det var lidt sødt, så jeg har lavet min egen version, med squash og lidt andre småændringer. Nu synes jeg det er blevet helt perfekt, og kæresten der elsker rugbrød, spiser det også gladeligt!


Kernebrød med squash
1 revet squash
1 dl valnødder
2 dl hørfrø

2 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner

1 dl sesamfrø
1 dl sesammel
1 dl husk (loppefrøskaller)
3-4 tsk salt
½ dl olivenolie
5 æg

Hørfrøene og den ene deciliter solsikkekerner køres til mel i en minihakker eller kværn (i min minihakker er der dog mange af hørfrøene der forbliver hele). Valnødderne kører kort med eller hakkes ved siden af. Jeg kan bedst lide når det er lidt store stykker.

Det hele blandes sammen i en skål, og fordeles i en rugbrødsform med bagepapir. Du kan evt. drysse nogle kerner på toppen. Bages i ovnen ved 160° varmluft i ca. en time (hvis brødet er højt, skal det have lidt længere).

Opbevar i køleskab, og put evt. halvdelen i fryseren så det holder længere.
º
º
º

Tip: Hvis din form er for stor og du ønsker brødet lidt højere, kan du bare skubbe det ned i den ene ende af formen, og folde bagepapiret lidt op.

27.10.13

Fyldte squash og peberfrugt

Denne opskrift er dejlig let at lave, og enormt velsmagende. Den kommer i hvert fald helt sikkert på menuen herhjemme igen :)



Farseret squash og peberfrugt
Nok til 4 pers.


500 g hakket oksekød
2 squash
3 peberfrugter
1 løg
3 fed hvidløg
2 chili (jeg brugte citron-chili fra eget drivhus)
ca. 300 g friske tomater
1 ds. tomatpuré
koldpresset rapsolie til stegning
2 tsk oregano
1 tsk basilikum
1 spsk paprika
salt og peber
lidt cayennepeber efter smag
ca. 150-200 g revet mozarella

Hak løg, hvidløg, de friske chilier og én af peberfrugterne. Sauter det hele i olien. De to squash skæres over på langs og udhules. Indmaden hakkes og puttes i gryden, hvor det steger med et par minutter. Kødet brunes med grøntsagerne, dernæst tilsættes de friske tomater samt krydderierne og det får lov at simre ca. et kvarter.


Tænd ovnen på 175°. Tomatpuréen puttes nu i kødsovsen, og får igen lov til at simre et par minutter til det er jævnet. I mellemtiden sættes de udhulede squash på en bageplade, sammen med de to sidste peberfrugter, som også skæres over på langs. Når kødet er klar smages det til, og fordeles derefter i squash og peberfrugter. Disse dækkes nu med den revne ost og gratineres i ovnen ca. 15 min. 
Hvis osten ikke bliver gylden, kan man skrue op på 200° og slå over på varmluft i ca. 5 min mere, men hold øje så de ikke brænder på!

Server med en god klat creme fraiche.

Lidt om mig, og hvorfor jeg har valgt at lave en blog

Først og fremmest: Jeg hedder Frederikke, er 23 år og studerende, og jeg bor i Gentofte med min dejlige kæreste Emil.

For en måneds tid siden begyndte jeg at spise efter LCHF-princippet. Det står for Low Carb High Fat, og det vil i bund og grund sige, at jeg skærer så meget ned på kulhydrater som muligt, og i stedet skruer op for fedtet, da det er her jeg finder min mæthed. Emil følger med et langt stykke hen ad vejen, men vælger dog at spise rugbrød og nogle gange kartofler.

Jeg har valgt at prøve denne livsstil af, fordi jeg ønsker at tabe mig, og jeg med LCHF oplever at være mæt på en anden måde end jeg før har kendt til. Derfor har jeg også lettere ved at stoppe når jeg føler mæthed. Desuden fungerer det bedre for mig at sige 100 % nej til sukker og stivelse, end at sige "kun i små mængder", da jeg så har svært ved at kontrollere det. Sidst men ikke mindst er det bare dejligt at "få lov til" at spise så lækker mad, med god samvittighed :)

Jeg har altid været glad for at lave mad og eksperimentere i køkkenet, men min køkken-kærlighed er virkelig blomstret op i forbindelse med denne livsstilsændring, så nu føler jeg det er på tide at dele den med andre. Jeg håber derfor i kan finde lidt inspiration i de opskrifter jeg løbende vil lægge ud, så vil jeg gøre mit bedste for at komme med nye idéer til nye retter og ændringer til gamle kendinge.