Your Nav Bar Here

21.12.13

And med rødkålssalat

Nu er det jo december, og derfor er jeg også begyndt at tænke lidt over hvad jeg har tænkt mig at spise juleaften. Jeg skal med garanti have dejlig ris a la mande juleaften, og måske ryger der også et par brune kartofler ned. Jeg har dog egentlig altid syntes julemaden er lidt tung, så jeg kunne godt tænke mig at spæde op med en frisk rødkålssalat. Jeg bryder mig ikke om eddike i dressinger, så jeg har selv eksperimenteret lidt, og til mine smagsløg blev den super god. Her har jeg serveret salaten til dejlige stegte andebryster og flødesovs.

Rødkålssalat:
ca. 1/4 rødkål
1 appelsin
1 clementin
1 dl valnødder
1 spsk olivenolie

Rødkålen skæres i helt fine strimler og puttes i en skål. Skrællen på appelsinen og clementinen skæres af, så alt det hvide er skåret fra. Hvis der sidder noget frugtkød tilbage på skrællerne, vrides saften ud over kålen. Frugtkødet skæres i skiver og evt. en enkelt gang på tværs, og fordeles i kålen. Olivenolien blandes i salaten, og valnødderne brækkes i mindre stykker og fordeles over.

Andebryst:
2 andebryster
salt og peber

Rids i fedtsiden på andebrystet, og krydr med salt og peber. Tænd en pande ved høj varme. Når den er helt varm, lægges brystet på, med fedtsiden nedad. Det steges ca. 10 min., undervejs skrues lidt ned for varmen. Fedtet hældes fra til sovsen, brystet vendes og får ca. 2-3 min. Kan evt. hvile lidt under sølvpapir mens sovsen laves.

Sovs:
Fedtet fra andebrysterne
1/4 fløde
1 stor spsk philadelphia
1 hønsebouillonterning
Peber

Fedtet hældes i en gryde sammen med fløden, og det varmes op. Tilføj philadelphiaen og lad sovsen koge ind. Jeg havde ikke så meget fedt, derfor smagte sovsen mest af philadelphia. Jeg valgte så at tilføje en bouillonterning og noget peber, men man kan også smagssætte med andre krydderier efter smag.


Ostepizza

Der er mange variationer over LCHF-pizza. Det her er en af de bedre, og tilmed endnu lettere end meatzaen! Super lækker hurtig aftensmad eller frokost, evt. i madpakken.

Ostepizza
4 stk

Bund:
200 g revet ost
150 g hytteost
3 æg
2 spsk HUSK
1 spsk oregano

Fyld:
Pesto, tomatpuré eller tomatsovs
Fx frisk spinat, peberfrugt, tomater, pepperoni, cocktailpølser eller skinkestrimler
Lidt revet ost

Ingredienserne til bunden blandes i en skål og fordeles i 4 cirkler på en bradepande beklædt med bagepapir. Bag bundene ved 200 grader varmluft i ca. 10 min (eller til de er let gyldne) øverst i ovnen.

Tag bundene ud og fordel pesto, tomatpuré eller tomatsovs på dem. Jeg lavede både nogle med tomatpuré og nogle med pesto. Fordel det ønskede fyld ovenpå sovsen. Jeg valgte kun at benytte grønsager på pestoen, og kødfyld på tomaten. Det kan man sagtens variere som man har lyst. Ovenpå fyldet fordeles lidt revet ost. Når der er fyld på  pizzaerne får de ca. 5 min mere i ovnen, til osten er gylden.

Server evt. med grøn salat og fed creme fraiche.

20.12.13

Fiskefilet

Jeg er personligt helt tosset med fiskefileter, men har fået ondt i maven de par gange jeg har spist en til julefrokoster i december. Derfor forsøgte jeg mig med en LCHF-version. Jeg havde desværre ikke ret meget sesammel tilbage, derfor var det kun denne ene der blev god. Det er lidt svært at få paneringen til at holde, men smagen fejler ingenting.
Fiskefileter
Til 2 pers
4 rødspættefileter
2 æg
ca. 2 dl sesammel (evt. mere undervejs)
ca. 1 dl sesamfrø (fyld ligeledes op undervejs)
salt og peber

smør til stegning

Gør to dybe tallerkener klar. I den ene slår du æggene ud og pisker dem let med en gaffel. I den anden blander du sesammel, sesamfrø, salt og peber. Gør en pande klar, smelt en stor klar smør. Tag fileterne en ad gangen, og vend dem først i æg, derefter i sesamblandingen. Gentag eventuelt.

Steg fiskene ved middel varme, i rigeligt smør, ca. 3-4 minutter på hver side, til de er gyldne.

Server evt. med en salat af agurk, asparges og avocado med citron. Dertil remoulade og citron. Jeg har valgt at bruge en købe-remo, som jeg har tyndet op med mayonnaise. Det gør den både lækker og cremet, og mindre kulhydrat-tæt.

Rosenkål med bacon

Jeg tror aldrig jeg har fået serveret rosenkål hos mine forældre. Jeg mindes faktisk ikke, nogensinde at have fået serveret rosenkål. Efter jeg er begyndt på LCHF har jeg dog fået øjnene op for kål i alle afskygninger, og rosenkål på denne måde er faktisk virkelig lækkert tilbehør. Jeg serverede rosenkålen til en hel kylling, men de kan gå som tilbehør til meget andet.

Rosenkål med bacon:
Tilbehør til 3-4 pers.
1 pose rosenkål
½ pakke bacon
olivenolie

Skær bunden af rosenkålene, og fjern de yderste blade. Vask dem, og skær dem derefter i kvarte. Læg dem i et ildfast fad og vend dem i olivenolie. Fordel baconen over dem og bag ved 180 grader i ca. 30 min. Vend rundt i dem et par gange undervejs.

16.12.13

Spinatklatter

Denne ret er super god at have lavet på forhånd, og lige have klar i køleskabet til den lille sult, eller have nogle stykker af med til frokost. De opstod efter jeg havde eksperimenteret med forskellige mad-muffins og lignende, men hver gang syntes de blev alt for "æggede" i smagen. Disse er der kun et enkelt æg i, og osten træder meget mere igennem, hvilket jeg synes er super lækkert :)


Spinatklatter
ca. 10 stk.

2 dl hytteost
1 dl revet ost
1 skalotteløg
½ pk. bacontern
et par håndfulde frisk spinat
1 æg
Smør til stegning

Løget hakkes og steges i smørret sammen med bacontern og spinat. I mellemtiden røres hytteost, revet ost og æg sammen i en skål. Når "fyldet" har stegt et par minutter, og baconen er let stegt, og spinaten faldet sammen, hældes det oveni ægge-oste-massen.

Massen fordeles i klatter på en bageplade beklædt med bagepapir. Bages ved 180° varmluft i 10-15 min., eller til de er gyldne. Opbevares på køl, og er super gode i madpakken.

Pulled pork med thousand island-dressing

Jeg har tit tænkt på, at forsøge mig med at lave pulled pork. En dag faldt jeg så over en nakkesteg på tilbud, som allerede var marineret og det hele. Det er selvfølgelig ærgerligt ikke at kunne styre om marinaden er hundrede procent LCHF, men i dette tilfælde så jeg gennem fingre med det. Derfor er det heller ikke som sådan en opskrift på pulled pork jeg vil dele med jer i dag, det er egentlig mere den lækre thousand island-inspirerede dressing jeg lavede til. Jeg lavede stegen på følgende måde: Ca. 900 g nakkesteg, som fik ca. 8½ time ved 110 grader.


Som tilbehør spiste vi en blandet salat og denne lækre dressing, som er inspireret af Xenia:

Thousand Island-dressing
1,5 dl creme fraiche
1 spsk tomatpuré
1 spsk citronsaft
½ tsk sukrin gold
½ tsk paprika
½ tsk hvidløgssalt
1/4 tsk salt
1/4 tsk cayennepeber

Alle ingredienserne blandes i en skål og smages til efter smag.

15.12.13

LCHF-Muffins med chokolade

Disse muffins er så lækre, at man slet ikke tænker over at der ikke er sukker i. Opskriften er inspireret af Kims Køkken, men jeg har lavet min egen version med dejlig mørk chokolade, og til gengæld uden topping. Men i skal passe på med at lave for mange, de er svært vanedannende ;)


LCHF-Chokolademuffins
ca. 5 stk (jeg lavede 12 små og 2 almindelige)

2 æg
½ tsk vanillepulver
1 spsk sukrin gold
1 spsk sukrin+
½ dl affedtet mandelmel
½ dl kværnede mandler
1 tsk bagepulver
60 g smeltet smør
75 g mørk chokolade, min. 70%

Tænd ovnen på 170 grader. Æg, vanillepulver og begge former for sukrin køres i røremaskine eller med elpisker et par minutter til det er næsten hvidt, og meget luftigt. Mandelmelet, de kværnede mandler og bagepulveret blandes, og røres i æggemassen ved lavere hastighed. Til sidst røres det smeltede smør i dejen, og chokoladen hakkes og vendes i. Dejes fordeles i forme, som fyldes ca. 3/4 op. Bag i ca 10-15 min., men hold øje undervejs, da det er meget forskelligt fra ovn til ovn, og om du har valgt at lave store eller små muffins.

Kagerne er bedst når de har stået på køl og chokoladen har sat sig. God fornøjelse :)

14.12.13

Meatza

Meatza er en sammentrækning af meat og pizza, altså en kødpizza. Meatzaen blev en del af vores liv længe før LCHF blev introduceret, og den er fortsat en favorit herhjemme, som jo heldigvis passer fint ind i vores nye madvaner. Meatzaens fyld kan selvfølgelig varieres som man ønsker, men pga. kødbunden holder jeg mig som regel fra også at putte kødfyld på.


Meatza
4 stk (jeg plejer selv at spise én, kæresten spiser to)

Bunde:
4-500 g hakket kalv/flæsk
1 lille revet løg
1 fed presset hvidløg
1 æg
½ dl revet parmesan

Fyld:
1 ds. tomatpuré (eller tomatsovs)
ca. 200 g. revet ost
1 peberfrugt
1 håndfuld tomater
pesto
tørret oregano

Tænd ovnen på 180° varmluft. Farsen røres sammen i en skål og fordeles i fire portioner. Hver portion lægges på bagepapir og trykkes flad med fingrene. Det skal bare lige hænge sammen, de behøver ikke at være ret tykke. Bageplader er selvfølgelig forskellige i størrelsen, men på vores kan der godt være to på en plade. Hvis den ene er helt ned i venstre hjørne, og den anden er helt oppe i højre hjørne, så mødes de næsten på midten. Når de er trykket ud på pladerne bages de i 10 min.

Imens gøres fyldet klar og skæres ud. Når bundene er bagt kan der godt være noget væske ved, som kan duppes væk med køkkenrulle. Bundene smøres nu med tomatpuré, og ost og resten af fyldet fordeles over dem. De bages nu ca. 8-10 min, eller til osten er gylden.

Nydes evt. med salat og creme fraiche som tilbehør.

8.12.13

Kakaomarcipan

Jeg er her på det sidste begyndt at eksperimentere med forskellige julegodter, så jeg er beredt til diverse julearrangementer her i december. Til denne kakaomarcipan har jeg hentet inspiration her.

Kakaomarcipan
150 g smuttede mandler

3 spsk. sukrin (evt. sukrin melis, hvis man vil undgå "knas")
2 spsk. kakao
½ tsk mandelessens
1 æggehvide
150 g chokolade (min 70%)

evt. pynt, fx frysetørrede hindbær

Mandlerne kører i en minihakker et par minutter, til de er så fintmalede som muligt. Mandlerne og resten af ingredienserne hældes over i en skål, hvor massen æltes sammen og samles i en kugle.
Marcipanen sættes på køl ca. en halv time, og formes derefter til kugler.

Chokoladen smeltes over vandbad, og kuglerne trilles heri (brug fx en pølsetang til hurtigt at vende dem, og fiske dem op igen). Placer kuglerne på et fad beklædt med bagepapir eller husholdningsfilm, så er de lette at få af igen. Hvis du vil pynte dem, gøres dette mens chokoladen fortsat er våd, her har jeg brugt frysetørrede hindbær.

Opbevar dem i en lufttæt beholder i køleskabet, og del med venner og familie, eller spis dem alle selv :)

3.12.13

Mexikød med avocadocreme

Nogle dage er det dejligt at lave noget hurtig mad, men med et lækkert tilbehør. I denne omgang blev det noget lækkert mexikød med en dejlig blød avocadocreme til. Her har jeg bare serveret det sådan, men det kan selvfølgelig også serveres med pandekager, omeletter el.lign.


Mexikød
500 g hakket oksekød (høj fedtprocent)
1 løg
1 frisk chili
½ peberfrugt
2 tsk paprika
1 tsk spidskommen
1/4 tsk cayennepeber
1/4 tsk peber
½ tsk salt
1 spsk tomatpuré
½ dl fløde

koldpresset rapsolie til stegning

Løg, chili og peberfrugt hakkes og steges i olien et par minutter. Kødet tilføjes og brunes. Når det er brunet tilføjes resten af ingredienserne og det hele får lov at simre på lavt blus mens tilbehøret laves. Det kan fx være noget lækker salat, revet ost, salsa og den følgende avocadocreme. Husk at smage kødet til før servering :)


Avocadocreme
2 modne avocadoer
1 dl creme fraiche 18%
salt og peber 

Pil og udsten avocadoerne og put dem i et blenderglas. Tilføj creme fraiche, salt og peber og blend med en stavblendere, voila!

2.12.13

Fyldte chokolader

Jeg har endnu ikke begivet mig ud i et forsøg med at temperere chokolade. Jeg har til gengæld eksperimenteret lidt med fyld til chokolader, så jeg kan have lidt godter med til juletid, som jeg selv kan spise. Her er opskriften på chokolader med en lækker chokoladeganache, som kan varieres efter lyst, fx med mint- eller appelsinchokolade.
Fyldte chokolader med ganache
ca. til en form (helst i blød plast)

Skal:
200 g mørk chokolade min 70%

Ganachefyld:
50 g mørk chokolade min 70% (evt. med smag)
1½ tsk sukrin+
½ dl fløde
5 g smør

Fordi jeg ikke har mestret tempereringen endnu, benytter jeg en form i blød plast, da det kan være svært at få chokoladerne ud af en form i hård plast, hvis ikke chokoladen er tempereret (jeg taler af erfaring!).

100 g chokolade smeltes over vandbad. Formen fyldes helt op med chokoladen, og bankes derefter et par gange let ned i bordet, for at slå luftbobler ud. Lad chokoladen blive i et øjeblik, og hæld det derefter tilbage i skålen. Hav lidt tålmodighed, og lad så meget som muligt flyde tilbage, så du får et tyndt lag chokolade. Brug en paletkniv til at skrabe det overskydende chokolade af toppen., så du får lige kanter på de enkelte stykker. Sæt formen i køleskabet ca. et kvarter, til chokoen er størknet.

I mellemtiden laves ganachen. Smør, chokolade og sukrin+ smeltes over vandbad. Fløden røres i, og der røres rundt til konsistensen er blød og lækker.

Når chokoladen i formen er størknet, fyldes den med ganachen. Sørg så vidt muligt for kun at hælde direkte i de enkelte stykker, så ikke det kommer ud over kanten på skallerne. Lad ca. en millimeter luft være, til bunden. Sæt tilbage i køleskabet og lad det størkne. Konsistensen kan være lidt forskellig alt efter chokoladetype, men den burde i hvert fald være rigeligt størknet efter en hal til en hel time. Kig til den undervejs.

Når fyldet er nogenlunde fast smeltes de næste 100 g chokolade over vandbad og hældes i formen. Skrab grundigt med paletkniven denne gang, så ikke der sidder overskydende chokolade fast på kanterne. Lad det stå i køleskabet minimum en halv time før du tager en smagsprøve ud. Lad det optimalt stå til næste dag, før de tages helt ud af formen og gemmes i en lufttæt boks på køl.

Ganachen bliver rigtig dejligt fløjlsblød og jeg savnede slet ikke købe-chokolader. Disse er dog ikke strikse LCHF, men hvis man benytter sukkerfri chokolade kan man selvfølgelig gøre det mere strikst. Det gør jeg dog ikke selv, da jeg synes det er vigtigt at have nogle små glæder, der ikke kræver alt for meget indkøbsarbejde :)